הלקוח תמיד צודק? דגלים אדומים לבעלי עסקים

המודעות ליחסים רעילים הולכת וגדלה, ועמה ההכרה בכך שניתן להיתקל בה במגוון מצבים ולא רק בזוגיות.
גם בעולם העסקי ניתן למצוא אינטראקציות בעלות מאפיינים פוגעניים.

אנשים בעלי מאפיינים רעילים הינם אנשים שעובדים, קונים וחיים ככל אדם. חלקם נמצאים בתפקידי מפתח או במקומות בעלי השפעה. יחד עם זאת, האינטראקציה הבין-אישית שלהם לקויה ועלולה להציב אותנו כבעלי עסק במצבי התלבטות ובלבול.

כאשר מדובר בקשרים עסקיים כרוכש או לקוח, בהחלט יכולה להיווצר דינמיקה בין-אישית שמאפשרת ללקוח רעיל לקבל ולהזין את הצורך שלו ביחס, תשומת לב ונראות לה הוא זקוק. הוא יעשה זאת בדרכים פוגעניות.

מומחים בתחום מעריכים כי 1 מכל 6 אנשים יהיה אדם בעל מאפיינים פוגעניים. כך שהסיכוי להיות איתם בהתקשרות הינו גבוה למדי.
אי לכך – זיהוי, הצבת גבול, ושמירה על עצמי וטיפול עצמי (Self-Care), הינם חשובים מאוד גם לבעלי עסקים.

כיצד ניתן לזהות לקוח פוגעני :

🏴 הצורך במענה –
הלקוח הרעיל זקוק ליחס. הוא מודע לכוחו הן כצרכן או ספק שירות ויכול להתעלם (גם התעלמות מהודעות יכולה להיות רעילה) או להפציץ בהודעות בכל מיני שעות של היום והלילה.
אומנם, כיום יש נטייה לתפיסה של זמינות גבוהה, אך בעוד אדם מן היישוב ידע להמתין למענה, הלקוח הרעיל ירגיש שהוא זכאי ליחס מיוחד ומענה מיידי בכל שעות היממה.

🏴 שיטת ה "עוד" – לכל אחד יש את תנאי העבודה שלו, המכירה והאספקה של מוצרים ושירותים. לקוח עלול לנסות ל"סחוט" מהעסקה כמה שיותר ולבקש "עוד" מכל דבר: עוד תוספות, עוד תיקונים, עוד מוצרים, עוד שינויים – והכל מבלי לשלם עוד על התמורה.

🏴 משא ומתן – מניפולציות של משא ומתן אינן דבר חדש, והן חלק חשוב ולרוב לגיטימי בעולמינו. יחד עם זאת, כששני אנשים מעוניינים ליצור עסקה משותפת, הדבר מושתת על רצון הדדי לתת ולקבל שירות. במערכת יחסים עסקית רעילה, המשא ומתן הינו העיקר ומטרתו להעניק אישור (validation), "דיל טוב" ואף הנאה בכך שהצליחו לכופף את הצד השני לרצונם. המניפולציות הן הדבר עצמו ותחושת "מגיע לי" מניעה את העסקה. היזהרו ממשפטים כמו "כל העסקים מציעים ככה, למה אתה לא".

🏴 עמימות – חשוב שכל הפרטים יהיו מדויקים וברורים. אם תהיה נקודה עמומה שנדמה כי יש הבנה אך לא נכתבה ותועדה באופן מדויק, אתם עלולים לגלות שבזמן אמת הצד השני ידרוש את התנאים שהם לטובתו.

🏴 מחמאות מוגזמות -גם כאן יכולה להתקיים "הפצצת אהבה" (love bombing) – תופעה של מתן מחמאות והערצה מוגזמת בשלבים מוקדמים של הקשר. ממש כמו בזוגיות, לקוח יכול להרעיף בתשבוחות, לספר איך הוא "נדלק" על המוצר, התחבר בטירוף למה שראה, "קראתי את מה שכתבת בפוסט וכאילו דיברת אליי", "התעלפתי ממה שאת מכינה, איזה כישרון!!!". המחמאות לרוב נועדו לגרום לכם להרגיש בעלי ערך ושווה לכם גם מהבחינה הרגשית להעניק יותר זמינות, הנחה וערך לפונה.

לקוח רעיל יגזול אנרגיה יקרה שמשמעותה פגיעה בהנאה של העשייה שלשמה פתחתם את העסק מלכתחילה.

איך ניתן לשמור על עצמי ?

שעות עבודה וזמני זמינות ברורים- הזמן שלכם הוא ברשותכם

תשלום, תמחור ותוספות באופן ברור – הזהרו מנסיונות “לסחוט” עוד הנחה ואז “עוד” אחת

מדיניות ביטולים ושינויים ברורה- למען השם הטוב של העסק להיות ברורים ונכונים לתת שירות באופן כנה גם אם הלקוח ינסה ל”השיג יותר” ולקחת בחשבון שעלולים להיות אלו שינסו להתחמק מתשלום.

הזהרו מהבטחות ללא כיסוי-משפטים כגון – “ישוווה לך לתת את השירות חינם\בהנחה, תקבלי אצלנו הרבה חשיפה” – הבחירה מתי להעניק את השירות בהנחה, או ללא עלות היא שלכם ועל פי שיקול דעתכם. לא כל מי שמבטיח בהכרח יקיים.

מערכת עסקים היא מערכת יחסים לכל דבר ועניין. ניתן לקיים בה יחסים טובים, בריאים, בעלי יחסי נתינה – תמורה הוגנים לשני הצדדים